Devamını okumak için kaydırın

Rutubet ve nem oluşmasının bir çok sebebi bulunmaktadır. Rutubet Nedir? Nem Nasıl Önlenir? Bir çok kişinin aklında olan surudur. Nem birikmesi sadece eşyaların çürümesine neden olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığımızı da kötü etkiler. Nem, romatizma veya alerji gibi birçok sağlık sorununa neden olur. Peki nemden nasıl kaçınılır? Ne yazık ki, cevap o kadar basit değil. Öncelikle evinizi iyi tanımanız gerekiyor. Ev nemden iyi yalıtılmalıdır. Evin dış cephe kaplamasından su yalıtımına ve sıhhi tesisata kadar her şey nemi önlemek için dikkat gerektirir. Termal tesisat yılların tecrübesi ile belirtmeliyizki rutubet oluşan evlerde en sık karşılaştığımız su kaçağı olmaktadır. Ev tadilatının yanı sıra nem önleyici boyalar, hava kuruyan tabletler gibi nem önleyici cihazlarda kullanılabilir. Nem de diyebileceğimiz nem hayvanlardan, insanlardan veya bitkilerden gelen ter sonucu oluşabilir.

Bununla birlikte, evde sorunlara neden olacak kadar artan nem, genellikle evin uygun şekilde yalıtılmamasının bir sonucudur. Ayrıca sıcaklık farklılıkları da neme neden olur. Örneğin şömineli evlerde sobanın yandığı oda kuru ve temiz, ısının kaybolmadığı odalar ise nemli ve “ıslak” olur. Kalorifer bu süreçte bir odada yanarken diğerinde yanmaz ise nem oluşturur. Bir ev inşa ederken, duvarla pencere arasında küçük bir boşluk var. Bu boşluk farklı şekillerde kapatılabilir. Örneğin bu boşluğu silikon ile doldurmak çok mantıklı olacaktır. Silikonsuz yöntemlerde kullanılabilir. Bu boşluk kapatma işlemi yanlış ve dikkatsiz bir şekilde yapılırsa duvar ile pencere arasındaki boşluktan su sızar. Bu durumda pencere altında küf oluşacak ve ileride cam üzerinde yoğuşma oluşacaktır.

Rutubet Hangi Bölgelerde Oluşur?

Genellikle günümüzde rutubetler yüksek nemli bölgelerde oluşur. Havanın nem oranın yüksek olması evinizde de nemi aşırı derecede hissetmenize neden olur. Aşırı nemin yüzde 70’te başladığını ve üzerinin aşırı nem olarak kabul edildiğini unutmayın. Rutubet nedir? sorusuna kısaca çok uzun süredir kapalı olan yerlerde çürük meyveyi andıran yoğun bir koku oluşturur. Bu kötü koku en çok dolabın içini etkiler. Kötü kokunun yanı sıra duvar köşelerinde ve özellikle pencere altlarında da küf oluşabilmektedir.

Özellikle yağmurlu havalarda, duvarlar en ıslak olanlardır ve nem, tek tip su damlacıkları şeklinde duvarlardan dışarı akabilir. Aynı zamanda yeni bir eve taşınmak isteyenlerin en büyük sorunu, özellikle yaz aylarında nem kaybıdır. Bu durumda bu önemli konu birçok kiracı veya yeni sahip adayı tarafından gözden kaçabilir çünkü ıslak izler tek kat boya ile bile kapatılabilir. Bu nedenle özellikle yeni bir eve taşınırken eğer bina eski bir bina ise bu durumu araştırmak en doğrusu olacaktır. Bunu yapmak için kesinlikle diğer sakinlerle konuşmaya ve böyle bir durumun olup olmadığını öğrenmeye değer. Genellikle bir apartman dairesinde nem sorunu varsa bu aslında diğer dairelerde de rutubet olduğu anlamına gelir.

Rutubet Hangi Bölgelerde Oluşur?

Nem Engelleme Yolları Nelerdir?

Özellikle kış aylarında iç mekanlarda çamaşır kurutmayın. Evin içinde kurutulan çamaşırlar ortamdaki su buharı miktarını artırır. Evinizde gereğinden fazla bitki bulundurmayın. Bitkiler nefes aldığında ortamın nemi yükselir. Ev boyanırken tercihen küflenmeye dayanıklı boyalar (kuruyan boyalar) tercih etmeniz önemlidir.

Evinizin ısıtma sistemini kontrol edin. Bir damlama borusu duvarı ıslatır ve nem oluşturur. Binanın duvarlarını ısıtmak / yalıtmak bu süreci önler. Duvar borusu sistemi yoksa, bir tane yapmayı düşünün. Duvara herhangi bir nesne (dolap, koltuk, vitrin vb.) yapıştırmayın. Bir şey diyemeyiz çünkü vitrin gibi şeyleri tamir etmeniz gerekiyor ama koltuk, kanepe gibi mobilyaları duvara sabitlemeyin.

Evde Rutubet Nem Neden Oluşur?

Rutubet nedir? Su buharı ayrıca insanların veya hayvanların veya bitkilerin solunması veya terlemesi ile duş almak, çamaşır yıkamak veya yemek pişirmek gibi günlük aktivitelerden de kaynaklanabilir. Buna rağmen evlerde sorun sayılabilecek nem oluşumunun temel nedeni çoğunlukla evlerin iyi yalıtılmamasıdır. Duvarlar soğuğu, yağmuru veya başka bir yerden gelen suyu emer ve evin sıcaklığına bağlı olarak daha fazla su buharı veya nem ortaya çıkmaya başlar.

Bunlara ek olarak, evde kullanılan ısı kaynağının özelliklerine bağlı olarak evdeki sıcaklık farklılıklarından da nem meydana gelebilir. Örneğin bir odada şömine varken diğer oda hiç ısıtılmıyorsa bu durum evde sıcaklık farkı yaratır ve tabii ki soğuk ve sıcak hava buluşarak su buharı oluşturur. Ya da doğalgaz tesisatındaki bir sorun bir odanın çok sıcak olmasına karşın diğerlerinin ısınmamasına neden olabilir. Rutubet ve nem oluşmasının nedenlerinden biri su kaçağı olmasından kaynaklıdır. Bu sebeple dairede su kaçağı nasıl bulunur öğrenmek için makalemizi okuyabilirsiniz.