Devamını okumak için kaydırın

Banyo tavanında nem varsa buna küf denir. Banyonun Tavanı Neden Küflenir? Küf genellikle banyo tavanındaki su sızıntıları nedeniyle oluşur. Su kaçaklarını tespit ederek sorunlara günümüzde kesin çözüm bulmak mümkündür. Banyo tavanının kararmasının sebebi su veya su buharıdır. Banyo ve tuvaletler çok su kullanılan bölgelerdir. Su ihtiyacımızın büyük bir kısmını banyolardan karşılıyoruz. Bu nedenle su buharının en yoğun olduğu bölgeler günümüzde banyolardır.

Özellikle duşta sıcak su kullanıldığı için buhar o anda en güçlü şekilde çıkar. Gördüğünüz gibi soğuk mevsimde banyodaki buhar yoğunluğu daha fazladır. Bunun iki nedeni var. Birincisi hava soğuk olduğu için sıcak suyun sıcaklığını artırıyoruz. Su ne kadar sıcaksa, o kadar fazla buhar üretilir. İkincisi, hava soğuk olduğu için banyonun içi de yaz aylarına göre daha soğuktur. Su buharı soğuk hava ile temas ettiğinde soğur ve su damlacıklarına dönüşür.

Küflerin Temizlenmesinin Önemi?

Banyolarda oluşan su buharı banyodaki tüm nesneleri etkiler. Duvarlar ve yerler fayans olduğu için su buharından etkilenmez ama aynı durum tavan için geçerli değildir. Tavanlarda kullanılan boya uzun süre suya maruz kaldığında bu süreçte aynı zamanda kararmaya başlar. Normal koşullar altında, karartma daha çok duşun üzerindeki tavana benzer. Bu kısım su buharı ile ilk temas eden yer olduğundan ve diğer kısımlara göre su buharına daha fazla maruz kaldığından banyo tavanı kararır.

Banyo tavanındaki boya kabarcıkları en yaygın sorunlardan biridir, nedeni elbette su olarak ön plana çıkmaktadır. Banyoda bulunan su buharı banyo tavanının kararmasına ve boyanın kabarmasına neden olur. Renk değişmesi diğer bir nedeni ise; ani bir sıcaklık değişimi var. Banyoda sıcaklık dalgalanmaları çok yaygındır. Duş sırasında banyodaki sıcaklık 10 dereceye kadar çıkabilir. Bu ani ısı transferleri boyanın şişmesine neden olur. Su sızıntısı da boyanın kabarmasına neden olabilir. Özellikle üst kattaki banyoda su kaçağı varsa alt kattaki banyo tavanındaki boyanın köpürmesine neden olacaktır.

Nem, ani bir sıcaklık değişikliğinden veya yukarıdaki sistem su akışından kaynaklanabilir. Banyo tavanı küflenmeden önce nem birikir. Banyo ve tuvaletlerde rutubet çok yaygındır.  Banyonun duvarı karanlık tarafta ise ve karanlık tarafta ısı yalıtımı yoksa, karanlık tarafa bakan bu duvarda da nem oluşur. Üst kattan su gelme ihtimali dikkate alınmadığı için banyo tavanında küf oluşumunu engellemeye yönelik çözümler her zaman geçicidir.

Küflerin Temizlenmesinin Önemi

Tavanda Küf Oluşması Nedenleri

Banyo tavanındaki küf için çözüm ararken üst kattaki su akışını da göz önünde bulundurmalısınız. Ancak üst kattaki su borusunda su kaçağı bulunuyorsa küf veya nem olarak gözükmeyecektir. Çok fazla su olduğu için doğrudan alt kattaki banyonun tavanına damladığını görebilirsiniz. Bu durumda su akışının hemen gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Ama üst kattaki banyoda sadece tatlı su boruları yok. Ayrıca bir kanalizasyon ve ısıtma boru hattı vardır. Temiz su boruları dışında bu tesisat borularında su hacmi daha küçük ve basınç düşüktür. Bu sebeple Su kaçağı nasıl bulunur neler yapılmalıdır makalemize göz atabilirsiniz.

Kanalizasyon hattında su kaçağı varsa alt kattaki banyoda nem şeklinde görünür olacaktır. Su sızıntısı devam ettiği sürece bu nem küfe dönüşebilir. Bu tür nem olayları üst komşunun su tüketimine göre değişiklik gösterebilmektedir. Üst komşu su kullanmayı bırakırsa banyo tavanındaki nem oranı azalır. Özellikle sabah uyandığınızda banyo tavanındaki nem oranı düşmüştür. Üst kattaki banyodaki gider borusu arızalıysa ve su aşağı akıyorsa akan su kötü kokar. Sebebi ise gider borusunda çatlak olması ve gider kokusunun buradan gelmesidir. Isıtma borularındaki su akışı, kanalizasyon borularındaki su akışına benzer. Nem şeklinde de görülebilir.

Tavanda Küf Oluşması Nedenleri

Sudaki Değişim Haber Veriyor

Kanalizasyon borularından akan suyun aksine suda süreklilik vardır. Yani kanalizasyon boru hattındaki su akışı su tüketimine bağlı olmasına rağmen ısıtma boru hattında sabit bir su akışı vardır. Bu su akışı yavaştır ve uzun süre fark edilmeden gidebilir. Genellikle üst kattaki komşu, ısıtma borusunda su kaçağı olduğunu fark edebilir ve bu durumda su kaçağı tespiti ihtiyacı doğmaktadır.  Kazandaki basınç düşmeye devam ettiği için komşu sorunu anlar. Tavanın küflenmesini önlemek için tavanı ağartıcılı bir bezle silebilirsiniz veya kalıp bölgesine çamaşır suyu püskürtebilir ve kuruduktan sonra kalıbı bir bezle tavandan silebilirsiniz. Ancak tavana beyaz püskürtülürse tavan boyası zarar görebilir. Yeniden boyadıktan sonra renk kalıcı olmayabilir.